De rol van het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een ontzettend grote sector en dagelijks maken veel mensen gebruik van de aangeboden diensten. Binnen het openbaar vervoer is er een vervoersplicht. Dat betekent dat alle passagiers vervoerd moeten worden die zich aan de regels houden en die een geldig vervoersbewijs kunnen laten zien. Waar eerder veel zwart gereisd werd, is dat tegenwoordig steeds moeilijker geworden vanwege de vele controlemiddelen die er zijn. Hoe groot is het openbaar vervoer en wat rekenen we eigenlijk onder dit vervoer?

public-transport_1

Dit valt niet binnen het openbaar vervoer

Openbaar vervoer is voor iedereen toegankelijk. De tegenhanger is het besloten vervoer, waarvoor gereserveerd moet worden bijvoorbeeld. De touringcars, de taxi, schepen en vliegtuigen vallen niet tot het openbaar vervoer. Deze vormen van besloten vervoer komen dan ook niet in aanmerking voor subsidie vanuit de overheid. Het is mogelijk om bepaalde vervoersvormen af te huren voor het gebruik van een hele groep. Wanneer dit gebeurt, is er duidelijk sprake van besloten vervoer.

Wat is wel openbaar vervoer?

Onder het openbaar vervoer vallen de vormen van vervoer die wel voor iedereen beschikbaar zijn en die op gezette tijden rijden. Dat betekent dat er ook gereden wordt met één passagier bijvoorbeeld. Voorbeelden van het openbaar vervoer zijn onder andere de treinen, de bussen, metro’s en trams. Het openbaar vervoer is overigens vooral goed te vinden in de steden, zoals in de Randstad. Hier rijdt het openbaar vervoer van zeer vroeg in de morgen tot zeer laat in de avond. Wanneer je naar gebieden gaat waar minder steden zijn en waar minder mensen wonen, dan merk je al snel dat je veel minder rails tegenkomt, en minder bussen. Ook worden de trams en de metro’s direct zeldzaam.

De rol van dit vervoer

Het openbaar vervoer is opgericht om het makkelijker te maken om te reizen. Wanneer je elke dag van Groningen naar Rotterdam moet voor je werk, en de volgende week naar Breda, dan is het lastig om alle afstanden constant met de auto te doen. Maar moet je als student binnen Groningen van Groningen-Zuid naar het Zernike, dan is dat ook niet te doen. Dankzij de lijndiensten en de treinschema’s is het wel mogelijk om deze afstanden af te leggen op een bijzonder gemakkelijke en vaak ontspannen manier. Op die manier kun je zelfs het werk nog voorbereiden tijdens de reis, of kun je nog even snel je aantekeningen overkijken voordat je begint aan dat belangrijke examen.

De kans is groot dat de rol van het openbaar vervoer nog groter zal gaan worden. Dat heeft te maken met het milieu en de brandstoffen die gebruikt worden. Het openbaar vervoer wordt steeds meer rendabel en dat is goed voor de vermindering van de uitstoot. Het is goed mogelijk dat de accijnzen op de brandstoffen weer omhoog zullen gaan, net als de wegenbelasting, waardoor het reizen met het openbaar vervoer een steeds meer aantrekkelijke optie zal worden op de langere termijn voor veel mensen die dagelijks veel moeten reizen.