Hoe werkt de OV-chipkaart?

Reizen met het openbaar vervoer was altijd al makkelijk, maar vaak was het vervelend om te kunnen betalen. Er kwam veel kleingeld bij kijken en echt handig was het systeem niet. De chauffeurs hadden soms flinke bedragen bij zich in de bus, en heel erg veilig was dat niet. Tegenwoordig hebben we de OV-chipkaart. Met deze kaart kun je overal betalen voor het OV, en dat maakt het een stuk makkelijker. Het wordt echter nog makkelijker wanneer je ook precies weet hoe dit systeem werkt.

Eerst opwaarderen

De OV-chipkaart zelf is volkomen waardeloos. Je kunt er namelijk niets mee. Voordat je kunt gaan reizen, moet je de kaart opwaarderen. Er zijn meerdere manieren om de kaart op te laden, maar het meest belangrijke is dat je ervoor zorgt dat er altijd genoeg saldo op de kaart staat. Wanneer er niet genoeg saldo aanwezig is, kun je namelijk direct geen gebruikmaken van het openbaar vervoer en dat kan bijzonder vervelend uitpakken.

Inchecken

public-transport_4Wanneer je begint aan je reis, houd je de kaart tegen een kaartlezer of het scherm van een poortje. Is het allemaal in orde en staat er genoeg saldo op de kaart, dan komt er een bevestigingssignaal en gaat de poort open. Vanaf dat moment worden de kosten van het vervoer gerekend, maar hiervoor heeft het systeem een zekerheid ingebouwd. Je moet namelijk niet alleen inchecken aan het begin van de reis, je moet ook uitchecken wanneer je op de eindbestemming bent. Dit werkt ongeveer hetzelfde, alleen kun je hier ook zien wat de reis gekost heeft wanneer je op saldo gereisd hebt.

Is dit handiger?

Er zijn voorstanders en tegenstanders van dit systeem. Ja, het is misschien veiliger, maar voor oudere mensen is het maar lastig om alles te begrijpen wat er gebeuren moet. Het zijn niet alleen de oudere mensen die het lastig vinden, ook jongeren vergeten vaak uit te checken waardoor de kosten hoog op kunnen lopen. We mogen nog van een geluk spreken dat de problemen uit het systeem gehaald zijn die er in de eerste instantie in zaten, want erg veilig bleek het systeem niet. Vandaag de dag is het echter een geaccepteerd onderdeel van het reizen met het openbaar vervoer.