Voordelen en nadelen van het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een populaire manier van verplaatsing binnen Europa. We zijn er aan gewend dat de vervoersmiddelen schoon zijn, redelijk op tijd komen en we weten dat we kunnen rekenen op de mensen die binnen het openbaar vervoer werken. Het is een goede manier om het milieu te ontzien, en voor veel mensen is het ook nog eens een manier om geld te besparen. Hoef je geen auto te rijden om naar je werk te komen, dan bespaart dit flink wat benzine. Hoef je helemaal geen auto te hebben, dan hoef je ook geen wegenbelasting of verzekering te betalen. Wat zijn de overige voordelen en nadelen van het openbaar vervoer en hoe zwaar wegen deze door?

public-transport_6

De nadelen

Een nadeel van het openbaar vervoer is direct een grote ergernis van de reizigers. De bussen en treinen komen namelijk niet altijd op tijd, en dat is vervelend wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Binnen de steden is dit overigens een reden tot beklag die niet veel standhoudt. Er zijn namelijk meerdere diensten die meermalen per uur rijden. Neem je een bus eerder, dan ben je altijd op tijd. Een echt nadeel is dat je de medereizigers niet uit kunt kiezen. Wil je net even lekker gaan werken in de bus of trein, dan blijkt het ontzettend druk te zijn. Of er zitten krijsende kinderen naast je die je constant storen. Niet echt handig dus.

Een ander nadeel is dat het betalen in het openbaar vervoer al lang niet meer zo makkelijk is als het ooit was en het lijkt alleen maar moeilijker te worden met de OV, het inchecken en uitchecken, en de vele punten waar contant geld geweigerd wordt.

Een laatste nadeel is dat het openbaar vervoer vaak niet van deur tot deur gaat. Je moet naar een halte of station, en vanaf het volgende station of de volgende halte naar de plek zien te komen waar je wel moet zijn.

De voordelen van het openbaar vervoer

Uiteraard heeft het openbaar vervoer ook bepaalde voordelen die zwaar meewegen. Zo hoef je zelf niet te rijden, wat betekent dat je gewoon ontbijten kunt tijdens de reis. Je kunt ook gaan werken wanneer je dat liever doet. Een ander voordeel is dat het milieu minder belast wordt. Wanneer meer mensen gebruik zouden maken van het openbaar vervoer, wordt dit voordeel nog vele malen groter. Ook kan het zo zijn dat het openbaar vervoer goedkoper uit kan vallen in de kosten in vergelijking met een eigen auto, of een besparing in tijd.

Het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer heeft zijn voordelen en nadelen, en het is aan jou de keuze welke zwaarder wegen. De mogelijkheid bestaat in ieder geval om gebruik te maken van de beschikbare mogelijkheden en dat is een goed uitgangspunt. Dit geldt voornamelijk voor de mensen die wonen in de drukker bevolkte gebieden. Midden op het platteland kan het lastig zijn om een busverbinding te vinden.